MAO: 70/2023: Koulukuljetusten suorahankinta johti seuraamusmaksun määräämiseen markkinaoikeudessa

Markkinaoikeus on määrännyt hankintayksikön maksamaan valtiolle 35.000 euron suuruisen seuraamusmaksun koulukuljetusten suorahankintaa koskevassa asiassa. KKV oli 1.7.2022 tehnyt markkinaoikeudelle asiaa koskevan seuraamusmaksuesityksen.

Asiassa oli kyse kunnan ostamista koulumatkalipuista markkinaehtoiseen henkilöliikenteeseen. Hankinta oli tehty ilman kilpailutusta ja julkaisematta hankintailmoitusta. Hankintayksikkö oli erehtynyt sopimuksen luonteesta oltuaan siinä käsityksessä, että koulumatkalippujen hankinta tällä tavoin on sallittua ilman kilpailuttamista. KKV:n tutkinnan käynnistyttyä ja markkinaoikeusprosessin kuluessa hankintayksikkö oli virheensä havaittuaan korjaavina toimenpiteinä päättänyt hankintasopimuksen ja ryhtynyt toimiin hankinnan kilpailuttamiseksi.

Markkinaoikeus totesi hankintayksikön menetelleen asiassa hankintasäännösten vastaisesti. Markkinaoikeus arvioi myös, ettei hankintayksikön korjaaville toimenpiteille ole annettava merkitystä seuraamusmaksun määräämisessä.

Löydät markkinaoikeuden ratkaisun tästä linkistä.